Διαλειμματική νηστεία: Η απάντηση στις δίαιτες απώλειας βάρους;

Το τελευταίο διάστημα η διαλειμματική νηστεία έχει καθιερωθεί ως η απόλυτη τάση στο αδυνάτισμα. Αν δεν είσαι ήδη εξοικειωμένη με την ιδιαίτερη αυτή μορφή δίαιτας και φοβάσαι να πειραματιστείς, ίσως σε καθησυχάσει το γεγονός ότι η διαλειμματική νηστεία αποτελεί μια μάλλον πιο φυσική κατάσταση για τον οργανισμό σε σχέση με τα μικρά και συχνά γεύματα. Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό αν αναλογιστεί κανείς ότι στο μακρινό παρελθόν μας οι πρωτόγονοι άνθρωποι περνούσαν αρκετά μεγάλα διαστήματα χωρίς τροφή!

 

Σκέφτεσαι να τη δοκιμάσεις;

Μπορείς να επιλέξεις ένα από τα 3 πιο δημοφιλή πρωτόκολλα διαλειμματικής νηστείας, ανάλογα με το τι ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία και στο πρόγραμμά σου:

 

16:8 : Με βάση αυτό το μοντέλο, επιτρέπεται η κατανάλωση τροφής για 8 ώρες ημερησίως και η νηστεία διαρκεί 16 ώρες.

 

5:2 : Στο μοντέλο αυτό 2 από τις ημέρες της εβδομάδας ο διαιτώμενος καταναλώνει πολύ μικρό αριθμό θερμίδων  (500-600 ημερησίως) και τις υπόλοιπες 5 τρέφεται κανονικά.

 

24ωρη νηστεία: ο διαιτώμενος επιλέγει 1-2 εικοσιτετράωρα μέσα στην εβδομάδα να απέχει εντελώς από το φαγητό ενώ τρώει κανονικά τις υπόλοιπες ημέρες.

 

– Κατά τη διάρκεια της νηστείας, μπορείς να καταναλώσεις υγρά όπως νερό, τσάι ή καφέ που δεν περιέχουν πολλές θερμίδες. –

 

Έχει στα αλήθεια αποτέλεσμα;

Η διαλειμματική νηστεία φαίνεται να έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους.

Παράλληλα, μελέτες δείχνουν ότι η μέθοδος φαίνεται να βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου του αίματος, την αρτηριακή πίεση αλλά και τη χρόνια φλεγμονή.

 

Όσον αφορά το ερώτημα, διαλειμματική νηστεία ή κλασική ολιγοθερμιδική διατροφή για απώλεια βάρους, οι τελευταίες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι τα αποτελέσματα και των δύο μεθόδων αδυνατίσματος φαίνεται να είναι πάνω – κάτω τα ίδια όσον αφορά τον δείκτη της ζυγαριάς!

 

Οπότε σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιλέξεις με βάση τι είναι αυτό που ταιριάζει στο πρόγραμμά σου, στη ρουτίνα σου και στη διάθεσή σου καθώς είτε πρόκειται για διαλειμματική νηστεία είτε για ένα κλασικότερο μοντέλο διατροφής, ο σημαντικότερος παράγοντας επιτυχίας είναι να το προσαρμόσεις πάνω σε εσένα και την καθημερινότητά σου ώστε να μπορέσεις να αγαπήσεις και να το εφαρμόσεις μακροπρόθεσμα!

Share
Pin
Tweet
Related

instagram:

@Womensidegr

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.