Διατροφή & αντιγήρανση

Το ποσό των χρημάτων που δαπανάται ετησίως στη βιομηχανία αντιγήρανσης υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 120 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030! Ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο αν σκεφτεί κανείς ότι πολλές από τις πρακτικές που χρησιμοποιούνται είναι σχετικά αναποτελεσματικές ή ίσως και επικίνδυνες.

Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να αναζητήσουμε πιο ασφαλείς και φυσικές λύσεις;

Μελετώντας τα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών σχετικά με την αντιγηραντική διατροφή, συγκεντρώσαμε και σου παραθέτουμε παρακάτω τους 5 βασικούς παράγοντες στη διατροφή σου που δύνανται να αποτελέσουν ένα ισχυρό όπλο στη μάχη απέναντι στο χρόνο.

  1. Νερό

Η καλή ενυδάτωση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία των ιστών του σώματός σου και το δέρμα σου σίγουρα δεν αποτελεί εξαίρεση.

Τι να κάνεις; Στόχευσε σε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό ημερησίως ή και περισσότερο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

  1. Ιχνοστοιχεία

Μελέτες δείχνουν ότι η έλλειψη σεληνίου φαίνεται να αυξάνει την επίδραση της φωτογήρανσης. Ο χαλκός επιδρά στην ελαστικότητα του δέρματος και μειώνει λεπτές γραμμές και ρυτίδες του προσώπου. Ο ψευδάργυρος βοηθά στην γρήγορη ανάπλαση των κυττάρων της επιδερμίδας.

Τι να κάνεις; Βάλε αυγά, λευκό και κόκκινο κρέας, ξηρούς καρπούς και θαλασσινά στη διατροφή σου

  1. Βιταμίνες

Οι βιταμίνες όπως οι C, A και Ε είναι άμεσα συνδεδεμένες με την υγεία της επιδερμίδας. Η βιταμίνη Α ή αλλιώς ρετινόλη είναι γνωστή για την αντιγηραντική της δράση, η έλλειψη βιταμίνης C σχετίζεται με πολλές δερματικές παθήσεις και τη μειωμένη σύνθεση κολλαγόνου ενώ η βιταμίνη Ε αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό όπλο της επιδερμίδας.

Τι να κάνεις; Βάλε άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σου επιλέγοντας ποικιλία χρωμάτων. Επίλεξε ελαιόλαδο για τη μαγειρική και τη σαλάτα σου.

  1. Αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ (όπως και το κάπνισμα) φαίνεται να επιταχύνει τη γήρανση επιδρώντας στη σύσταση του δέρματος και μειώνοντας την αναδόμηση των λιπιδίων της επιδερμίδας

Τι να κάνεις; Περιόρισε την κατανάλωση αλκοόλ σε 1-2 ποτηράκια εβδομαδιαίως ή και λιγότερο!

  1. AGEs

Δεν είναι όμως μόνο ο τρόπος διατροφής αλλά και ο τρόπος μαγειρέματος που παίζει καθοριστικό ρόλο. Κατά την έκθεση σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες – όπως αυτές που προκύπτουν κατά το τηγάνισμα ή το ψήσιμο σε grill- σχηματίζονται ενώσεις γνωστές ως AGEs (προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης) σχετιζόμενα με την πρόωρη γήρανση.

Τι να κάνεις; Προτίμησε φρέσκα τρόφιμα με τη λιγότερη δυνατή επεξεργασία, απόφυγε αλλαντικά και έτοιμα σνακς, προτίμησε υγιεινότερους τρόπους μαγειρέματος όπως βράσιμο, μαγείρεμα στην κατσαρόλα ή σιγανό ψήσιμο στο φούρνο.

Share
Pin
Tweet
Related

instagram:

@Womensidegr

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.