Διατροφή και Γονιμότητα: Ανοίγοντας τον δρόμο της σύλληψης!

Αν έχει φτάσει και για σένα η ώρα εκείνη που το βιολογικό ρολόι ενεργοποιείται και νιώθεις έτοιμη να υποδεχτείς ένα καινούριο πλασματάκι στη ζωή σου σίγουρα το κομμάτι της γονιμότητας είναι κάτι που σε απασχολεί!

Πώς όμως θα εξασφαλίσεις ένα υγιές και γόνιμο αναπαραγωγικό σύστημα για να μπορέσει να αγκαλιάσει με ασφάλεια, ευκολία και σιγουριά μια καινούρια ύπαρξη;  Όταν μάλιστα οι στατιστικές δείχνουν ότι 1 στα 8 ζευγάρια έρχονται κάποια στιγμή αντιμέτωπα με κάποια μορφή υπογονιμότητας, το παζλ της αναπαραγωγής γίνεται ακόμη πιο δύσκολο.

Η έκπληξη είναι ότι ακόμη και σε γενικώς υγιείς ενήλικες αναπαραγωγικής ηλικίας πολλές φορές παρουσιάζονται δυσκολίες στη σύλληψη. Εδώ, οι επιστήμονες είναι κάθετοι:

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής επηρεάζει τη γονιμότητα!

Το στρες, το κάπνισμα, το αυξημένο ή πολύ χαμηλό σωματικό βάρος και η κακή διατροφή είναι τα πιο συνήθη εμπόδια στο δρόμο προς μια υγιή κύηση.

Συγκεκριμένα για τη διατροφή, έχουν μελετηθεί διάφορα μοντέλα διατροφής που ενισχύουν τη γονιμότητα του ζευγαριού.

Εδώ σου έχω συγκεντρώσει τα 3 βασικότερα πράγματα που πρέπει να αλλάξεις στη διατροφή σου:

  1. Τrans λιπαρά Vs Καλά λιπαρά

Διατροφή πλούσια σε trans λιπαρά έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ωορρηξία. Περιορίστε το fast food και προτιμήστε πηγές καλών λιπαρών όπως ελαιόλαδο και ξηροί καρποί και ω3 λιπαρά από λιπαρά ψάρια όπως σολομός και σαρδέλες.

  1. Αντιοξειδωτικά – Σελήνιο, ψευδάργυρος και αντιοξειδωτικές βιταμίνες.

Σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική ωορρηξία αλλά και στην ποιότητα και βιωσιμότητα του σπέρματος φαίνεται να έχει η επαρκής πρόσληψη αντιοξειδωτικών βιταμινών και μετάλλων μέσω της διατροφής. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά ποικιλίας χρωμάτων θα σε βοηθήσει να πετύχεις την συνιστώμενη πρόσληψη.

Για το σελήνιο συγκεκριμένα, το οποίο είναι γνωστό για το ρόλο του στη γονιμότητα, αύξησε την κατανάλωση ξηρών καρπών (κυρίως βραζιλιάνικα καρύδια), θαλασσινών (πχ. οστρακοειδή), ζωικών προϊόντων (όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα) και δημητριακών ολικής άλεσης.

  1. Φυτική πρωτεΐνη Vs Ζωική πρωτεΐνη

Αυξημένη κατανάλωση οσπρίων έναντι της συχνής κατανάλωσης κρέατος φαίνεται να σχετίζεται με καλύτερη γονιμότητα. Προσάρμοσε τη διατροφή σου στο Μεσογειακό μοντέλο διατροφής καταναλώνοντας αρκετά όσπρια και λαδερά μέσα στην εβδομάδα σου.

Μαζί με αυτές τις απλές και μικρές αλλαγές στον τρόπο διατροφή σου , δώσε ένα ισχυρό boost στο αναπαραγωγικό σου σύστημα :

– Κάνοντας καθημερινά λίγο άσκηση (περπάτημα, χορός, τρέξιμο ή ότι άλλο σε ευχαριστεί)

– Φροντίζοντας τον εαυτό σου με στιγμές χαλάρωσης και αποσυμπίεσης από το καθημερινό στρες (μια καλή φίλη, μια βόλτα στο πάρκο, ένα καλό βιβλίο, yoga ή διαλογισμός)

– Αφήνοντας πίσω κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα ή/και η υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Κάθε μικρή αλλαγή στη διατροφή και στον τρόπο ζωής μας μπορεί να είναι ο δρόμος προς μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή μας!

Share
Pin
Tweet
Related

instagram:

@Womensidegr

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.