Ο Δεκάλογος μιας Γυναίκας Επιχειρηματία που επενδύει στον Άνθρωπο

Όταν ανακάλυψα στην πορεία της επαγγελματικής μου διαδρομής πως η επιχειρηματικότητα (entrepreneurship) είναι το μοντέλο εργασίας που αντανακλά την επαγγελματική αλλά και προσωπική μου κουλτούρα, ένιωσα μια έντονη αίσθηση ελευθερίας. Ελευθερία για να δημιουργήσω, να προσφέρω, να γίνω ζωτικό μέρος της αλλαγής για τον κόσμο αφήνοντας το δικό μου αποτύπωμα.

Οι άνθρωποι, ο χρόνος, οι δοκιμασίες, οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις έρχονται και επιβεβαιώνουν την ορθότητα της απόφασης και κυρίως της ευθύνης που ανέλαβα τότε, το 2017, να υπηρετήσω το «επιχειρείν» διαθέτοντας τρία πολύτιμα εφόδια: 

  • Αγάπη για τις ανθρωποκεντρικές υπηρεσίες που προσφέρω
  • Ενσυναίσθηση για να ακούω ενεργητικά
  • Πάθος για να μαθαίνω συνεχώς και να μοιράζομαι

Μετά από 24 χρόνια συνολικής ενεργής παρουσίας ως στέλεχος και ως επιχειρηματίας σε κρίσιμα εργασιακά περιβάλλοντα, θεωρώ μεγάλη κατάκτηση τη διαμόρφωση του δικού μου «Κώδικα Δεοντολογίας».  Ο κώδικας αυτός αντιστοιχεί σε 10 Θεμελιώδης Αρχές της δικής μου φιλοσοφίας για το «επιχειρείν»,  που πιθανά να εμπνεύσει ενεργούς επιχειρηματίες ή να παρακινήσει ανθρώπους που διστάζουν να κάνουν το πρώτο βήμα.

  1. Ο Σκοπός. Στοχεύω στην αλλαγή προς το βέλτιστο. Εστιάζω και επενδύω στην απελευθέρωση της ανθρώπινης δύναμης των οργανισμών και των επιχειρήσεων με προσανατολισμό την αριστεία.

  2. Οι Κίνδυνοι. Μερικές φορές νιώθω σαν ουρανοδύτης (skydiver). Παίρνω υψηλά ρίσκα. Συχνά αγνοώ τον χρόνο και το κόστος για να κυνηγήσω το όνειρο μου και να εκπληρώσω την αποστολή μου. Στο τέλος όμως, όπως αναφέρει ο Νέλσον Μαντέλα, ποτέ δεν βγαίνω χαμένη. Ή κερδίζω ή μαθαίνω.

  3. Οι Συνεργάτες. Θεωρώ τον εαυτό μου φίλη και ηγέτιδα. Μπορώ να συνεργαστώ μόνο με ανθρώπους που μου εμπνέουν σεβασμό και εμπιστοσύνη. Συχνά συμπεριφέρομαι σαν μέντορας. Τους προσκαλώ και τους καλωσορίζω στον ‘κόσμο’ μου και τους βοηθώ να αναπτυχθούν.

  4. Οι Πελάτες. Η πηγή καθήκοντος και εκπλήρωσης της αποστολής μου. Σκέπτομαι και νιώθω πάντα ως πελάτης διατηρώντας συνεχείς προβληματισμούς: «Πώς θέλω να μου συμπεριφέρονται? Πώς θέλω να με φροντίζουν? Υπερβαίνει η προσφερόμενη υπηρεσία τις δικές μου προσδοκίες?»

  5. Ο Ανταγωνισμός. Προσπαθώ πολύ σκληρά για να νικήσω τον χειρότερο ανταγωνιστή μου – τον εαυτό μου.

  6. Τα Χρήματα. Δεν αποτελούν κίνητρο για μένα ακόμα και όταν τα πράγματα δεν είναι καλά, γιατί μπορώ πάντα να ξεκινήσω από το μηδέν.

  7. Η Επιτυχία. Αδυνατώ να την ορίσω. Με απόλυτη συνέπεια στο στόχο και πίστη στις δυνατότητες μου συνεχίζω την επαγγελματική μου διαδρομή και αφήνω την ιστορία να καθορίσει την επιτυχία.

  8. Ο Χρόνος. Θα περιέγραφα τον εαυτό μου ως καλλιτέχνη στο atelier του ή ως επιστήμονα σε εργαστήριο. Η υπηρεσία, το προϊόν μου για μένα είναι ένα έργο τέχνης (masterpiece). Χρειάζομαι χρόνο για να τελειώσω και κυρίως να τελειοποιήσω το έργο τέχνης μου.

  9. Ο Κόσμος. Βλέπω τον κόσμο ως καθήκον, ως αποστολή που επιθυμώ να ολοκληρώσω παρά ως ευκαιρία για να ευδοκιμήσω.

  10. Η δική μου πηγή έμπνευσης. Εμπνέομαι από τους ανθρώπους και έτσι μόνο μπορώ να δημιουργώ και να σχεδιάζω λύσεις που τους ενδυναμώνουν και τους εξελίσσουν στην καλύτερη δυνατή εκδοχή τους.

 

«Πιστεύω ότι καμία επένδυση δεν έχει τόσο μεγάλη απόδοση όσο η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Οι εμπνευσμένοι και παρακινημένοι άνθρωποι είναι το θεμέλιο κάθε κοινωνίας και το μέλλον κάθε οικονομίας»

 

Χρυσούλα Βασιλική Πατρικίου.
Human Capital Architect | Entrepreneur

Share
Pin
Tweet
Related

instagram:

@Womensidegr

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.