Πρώτη Ημέρα στο σχολείο: Συμβουλές για γονείς

Πρώτη Ημέρα στο σχολείο: Συμβουλές για γονείς

Η πρώτη μέρα στο σχολείο αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη ζωή τόσο του παιδιού όσο και του γονέα. Ο συνδυασμός ενθουσιασμού, άγχους και αβεβαιότητας μπορεί να είναι συντριπτικός και για τους δυο. Ως γονείς, η υποστήριξή σας και η προετοιμασία σας διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση μιας ομαλής μετάβασης για το παιδί σας. Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε πολύτιμες συμβουλές για την πρώτη μέρα στο σχολείο, βοηθώντας εσάς και το μικρό σας να ξεκινήσετε αυτό το νέο ταξίδι με αυτοπεποίθηση και ενθουσιασμό.

 

Εξοικειώστε το με το νέο περιβάλλον

Επισκεφθείτε το σχολείο πριν από την πρώτη μέρα(ημέρα αγιασμού), ώστε μαζί να δείτε τις τάξεις, την αυλή, τον χώρο των τουαλετών, τις βρύσες κτλ. Η εξοικείωση με το περιβάλλον του σχολείου μπορεί να μετριάσει το άγχος και να κάνει την πρώτη μέρα λιγότερο αγχωτική. Επίσης, αν αυτό είναι εφικτό, συναντήστε τη δασκάλα που θα έχει και γνωριστείτε μαζί της.

 

Συζητήστε από πριν για την πρώτη ημέρα

Μιλήστε στο παιδί σας για το τι να περιμένει την πρώτη μέρα. Εξηγήστε ότι θα γνωρίσει νέους φίλους, νέους δασκάλους, θα γίνει ο αγιασμός και θα πάρει τα νέα του βιβλία. Αναδείξτε τις θετικές πτυχές του σχολείου, δημιουργώντας μια αισιόδοξη αίσθηση προσμονής.

 

Καθιερώστε μια ρουτίνα

Ξεκινήστε να προσαρμόζετε τη ρουτίνα του παιδιού σας μια εβδομάδα περίπου πριν ξεκινήσει το σχολείο. Βεβαιωθείτε ότι κοιμούνται αρκετά και ξυπνούν νωρίς για να αποτρέψετε την πρωινή βιασύνη και το άγχος.

 

Προετοιμαστείτε σωστά 

Την πρώτη μέρα, ξυπνήστε νωρίς για να αποφύγετε τον πανικό της τελευταίας στιγμής. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να επιλέξει τα ρούχα του και να οργανώσει τη σχολική του τσάντα( εφόσον απαιτείται) από το προηγούμενο βράδυ για να εξοικονομήσει χρόνο το πρωί. Αν θελήσει μπορεί να έχει μαζί του ένα αντικείμενο που αγαπά και είναι δεμένο συναισθηματικά με αυτό ώστε να νιώθει ασφάλεια.

 

Κάντε ένα υγιεινό πρωινό

Παρέχετε ένα θρεπτικό πρωινό για να τροφοδοτήσετε με την ενέργεια και τη συγκέντρωση που το παιδί σας χρειάζεται για όλη την ημέρα. Ένα υγιεινό γεύμα συμβάλλει σε θετική διάθεση και παραγωγική μέρα. Ακολουθήστε το καθ’όλη τη σχολική χρονιά!

 

Μείνετε ήρεμοι και θετικοί

Τα παιδιά συχνά καθρεφτίζουν τα συναισθήματα των γονιών τους. Μείνετε ήρεμοι και αποπνέετε θετικότητα, ώστε το παιδί σας να αισθάνεται κι αυτό ηρεμία και ασφάλεια. Θυμίστε τους ότι είστε ενθουσιασμένοι για αυτούς και ότι πιστεύετε στις ικανότητές τους.

 

Άφιξη στην ώρα σας

Πηγαίνετε στο σχολείο λίγα λεπτά νωρίτερα ώστε να έχετε τον απαραίτητο χρόνο για εξοικείωση και νέες γνωριμίες με τα άλλα παιδιά. 

 

Προσέξτε τον αποχωρισμό

Την ημέρα του αγιασμού μείνετε στο χώρο του σχολείου μέχρι να τελειώσει όλη η διαδικασία ώστε το παιδί να νιώθει ασφάλεια. Την επόμενη ημέρα μην φύγετε αν δεν μπει πρώτα μέσα στην τάξη. Πριν αποχωρήσετε, πείτε του ότι θα είστε εκεί κοντά και ότι θα επιστρέψετε για να το παραλάβετε. Προσοχή! Να είστε εκεί πριν χτυπήσει το κουδούνι.

 

Γιορτάστε την ημέρα

Όταν επιστρέψετε στο σπίτι, γιορτάστε την πρώτη του μέρα με ενθουσιασμό. Συζητήστε τα σημαντικότερα σημεία της ημέρας τους, ακούστε τις εμπειρίες τους και εκφράστε την περηφάνια σας για τα επιτεύγματά τους. Ετοιμάστε μια μικρή γιορτή με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ή κάντε μια βόλτα για παιχνίδι και παγωτό!

 

Καλή σχολική χρονιά χωρίς άγχος!!!

Share
Pin
Tweet
Related

instagram:

@Womensidegr

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.