Πώς θα κόψει το παιδί μου την πιπίλα;

Το πιπίλισμα δεν είναι απαραίτητα μια κακή συνήθεια, αντιθέτως θεωρείται φυσιολογικό αντανακλαστικό αφού σε πολλούς υπερήχους έχει παρατηρηθεί ότι το μωρό πιπιλά το δάχτυλό του. Επιπρόσθετα, έχει παρατηρηθεί πως λειτουργεί ευεργετικά, καθώς διώχνει το άγχος σε περιπτώσεις όπως ο εμβολιασμός ή κάτι που εκνεύρισε το μωρό μας αλλά και το ηρεμεί πριν τον ύπνο.

Η πιπίλα μπορεί να προσφέρει γενικά άνεση σε μωρά και νήπια, αλλά έρχεται μια στιγμή που είναι σημαντικό για τα ίδια να την αποχωριστούν. 

Το κόψιμο της πιπίλας μπορεί να είναι πρόκληση τόσο για τους γονείς όσο και για το παιδί. Ωστόσο, με υπομονή, συνέπεια και μερικές χρήσιμες συμβουλές, μπορείτε να βοηθήσετε με επιτυχία το παιδί σας να κόψει την πιπίλα. Πιο συγκεκριμένα:

Σταδιακή μείωση

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να απογαλακτίσετε το παιδί σας από την πιπίλα είναι η σταδιακή μείωση. Ξεκινήστε περιορίζοντας τη χρήση της πιπίλας σε συγκεκριμένες ώρες, όπως η ώρα του ύπνου. Καθώς το παιδί σας συνηθίζει να έχει λιγότερο την πιπίλα στο στόμα, αφαιρέστε σταδιακά την πιπίλα και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ενθαρρύνετε εναλλακτικές λύσεις, όπως ένα αγαπημένο λούτρινο ζώο ή μια ανακουφιστική κουβέρτα, για να αντικαταστήσουν τον ρόλο της πιπίλας. Προσοχή! Την περίοδο αυτή καλό είναι να μην επιχειρήσετε να «κόψετε» και κάτι άλλο, για παράδειγμα την πάνα. Επιλέξτε μια ήρεμη περίοδο χωρίς εντάσεις ή άλλες αλλαγές που θα στρεσάρουν το παιδί περισσότερο.

Απόσπαση προσοχής

Όταν το παιδί σας ασχολείται με δραστηριότητες που το αποσπούν από την πιπίλα, είναι λιγότερο πιθανό να βασιστεί σε αυτήν για άνεση. Προγραμματίστε διασκεδαστικές εξόδους, παίξτε με ένα ενδιαφέρον παιχνίδι ή δώστε του καινούρια παιχνίδια για να κρατήσετε την προσοχή του μακριά από την πιπίλα. Γενικά, οι τεχνικές απόσπασης της προσοχής μπορούν να βοηθήσουν να σπάσει η συνήθεια της πιπίλας, ανακατευθύνοντας την εστίασή τους σε άλλες δραστηριότητες και ενδιαφέροντα.

Θετική ενίσχυση

Δημιουργήστε ένα θετικό σύστημα ενίσχυσης για να παρακινήσετε το παιδί σας να εγκαταλείψει την πιπίλα. Επαινέστε και επιβραβεύστε το όταν μένει χωρίς να τη  χρησιμοποιεί, δίνοντας έμφαση στα επιτεύγματά του. Χρησιμοποιήστε έναν πίνακα αστεριών ή ένα σύστημα ανταμοιβής όπου κερδίζουν αυτοκόλλητα ή μικρές λιχουδιές για κάθε μέρα χωρίς την πιπίλα. Γιορτάστε την επιτυχία του, είτε είναι μια εβδομάδα είτε ένας μήνας χωρίς πιπίλα, για να τονώσετε την αυτοπεποίθησή του.

Ενισχύετε την ψυχολογία του παιδιού τονίζοντάς του όσα θετικά έχει καταφέρει π.χ. «Βλέπω ότι μεγάλωσες αρκετά και μπορείς πλέον να βάζεις τα παπούτσια σου χωρίς τη βοήθειά μου». Σε καμία περίπτωση μην κοροϊδεύετε το παιδί λέγοντας, π.χ. «Μα καλά μωρό είσαι και ζητάς πάλι την πιπίλα;»

Συμμετοχή παιδιού

Όταν το παιδί αισθάνεται ότι συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων, είναι πιο πιθανό να αγκαλιάσει και να αποδεχθεί την αλλαγή. Μιλήστε στο παιδί σας για τη συνήθεια της πιπίλας και εξηγήστε γιατί ήρθε η ώρα να την αποχωριστεί. Επιτρέψτε το να επιλέξει πότε και πώς θα αφήσει την πιπίλα. Για παράδειγμα, μπορεί να αποφασίσει να το δωρίσει σε άλλο μωρό ή να το βάλει σε ένα ειδικό κουτί ανάμνησης. 

Συνέπεια και υπομονή

Το να σπάσουμε τη συνήθεια της πιπίλας απαιτεί συνέπεια και υπομονή. Θέστε σαφείς κανόνες και όρια σχετικά με τη χρήση της πιπίλας και να είστε σταθεροί στην επιβολή τους. Είναι απαραίτητο να παραμείνετε συνεπείς, ακόμη και σε στιγμές αντίστασης ή δύσκολες στιγμές. Να θυμάστε ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό και η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει περισσότερο για κάποια. Δείξτε υπομονή και κατανόηση, προσφέροντας υποστήριξη και επιβεβαίωση καθ’ όλη τη διάρκεια της μετάβασης.

Το να βοηθήσετε το παιδί σας να κόψει τη συνήθεια της πιπίλας μπορεί να είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξή του. Με τους παραπάνω τρόπους μπορείτε να υποστηρίξετε το παιδί σας σε αυτή τη μεταβατική περίοδο. Να θυμάστε ότι είναι απαραίτητο να προσεγγίζετε αυτή τη διαδικασία με αγάπη, κατανόηση και υπομονή. Με την καθοδήγησή σας, το παιδί σας θα προσαρμοστεί σύντομα στη ζωή χωρίς πιπίλα, ανοίγοντας το δρόμο για υγιείς στοματικές συνήθειες και συνεχή ανάπτυξη.

Share
Pin
Tweet
Related

Πώς θέτουμε όρια σε ένα ζωηρό παιδί;

Η ανατροφή των παιδιών είναι μια λεπτή πράξη ισορροπίας και το απαιτητικό της υπόθεσης είναι να γνωρίζουμε πότε και πώς να θέσουμε όρια σε ένα ζωηρό παιδί.

instagram:

@Womensidegr

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.